CHIN:


ul. Bonifraterska 1; 00-203 Warszawa
tel. 22.8313836
czynne: pon., śr. i czw.: 09.00-11.00

Strona internetowa:
http://pl.china-embassy.org/

Więcej informacji na indywidualne zapytanie pisz przez formularz kontaktowy

DOKUMENTY do wizy służbowej, turystycznej, tranzytowej dla obywateli z paszportem polskim:
1) 1 formularz wizowy (można ściągnąć tutaj V2013.A w wersji PL lub tutaj w wersji ang. jako plik PDF) Uwaga! wniosek drukować obustronnie ! Wydrukowany na 2 kartkach nie będzie przyjęty. Prosze nie drukować z przeglądarki, a otworzyć w Adobe Reader.
2) 1 kolorowa fotografia twarz na wprost, jasne tło, bez nakrycia głowy
3) paszport ważny min 6 miesięcy, 6 stron "wizy" wolnych
4) xero paszportu (strona ze zdjęciem)
5) bilet lub rezerwacja tam i z powrotem jako wydruk wydruk z tej www lub z tej www

DODATKOWE DOKUMENTY do wizy słuzbowej/biznesowej/tranzytowej dla obywateli z paszportem polskim: tak jak do turystycznej punkty 1-5 oraz dodatkowo:

do wizy służbowej 1-2 krotnej:
- list/zaproszenie od firmy chińskiej, organizatora targów, chińskiego kontrahenta

do wizy tranzytowej 1-2 krotnej:
- wizy krajów docelowych lub bilety do Chin i na dalszą podróż
lub
- list/zaproszenie od firmy chińskiej (agenta statku, z książką żeglarską wiza nie zawsze jest potrzebna)

do wizy wielokrotnej ważnej powyżej 3 m-ce do 5 lat lub na pobyt jednorazowy powyżej 90dni:
- zaproszenie potwierdzone przez chińskie władze np. rządu, prowincji lub miasta,

cudzoziemcy: rejestracja pobytu - zaświadczenie o zarejestrowaniu pobytu obywatela UE lub karta czasowego lub stałego pobytu na terenie PL; Każdy może dostać wizę dwukrotną jeśli zaznaczy to na wniosku wizowym.


CENY: (patrz kiedy konsulat jest czynny !!)
ceny dla obywateli POLSKICH
Opłaty wizowe płaci się na konto konsulatu Chin w tytule pisząc numer kwitu. Numer kwitu otrzymuje się po złożeniu paszportu w okienku. Nie wpłacac na konto ambasady przed złożeniem dokumentów !
Numer konta jest na stronie www Ambasady Chin www.cchinaembasy.org.pl
220 zł - w trybie zwykłym (4 dni robocze w ambasadzie tj. 7 dni kalendarzowych !)
270 zł - w trybie express (na drugi dzień roboczy tj. 3-5 dni kalendarzowych !)
najpierw trzeba dokumenty złozyć, potem sie płaci
tryb błyskawiczny [od 1.03.2010 tryb błyskawiczny anulowany ! - zachęcamy do przysyłania dokumentów do agenta wizowego!]

UWAGI:
Czas oczekiwania w konsulacie w Warszawie wizy są gotowe: 2-giego dnia roboczego po dniu złożenia (tryb express) lub 3-go dnia roboczego po dniu złożenia (zwykły tryb), UWAGA! konsulat nie pracuje we wtorki i piątki, święta chińskie i te dni nie są robocze

Wizy turystyczne do Chin dwukrotne do 30 dni pobytu bez żadnego problemu na podstawie biletu tam i z powrotem, kto nie ma zagwarantowanego miejsca w samolocie - wizy nie dostanie. Wiza dwukrotna pozwala udać się do Hong-Kongu (w ramach ruchu bezwizowego) i powrót do Chin.

Wizy tzw. służbowe / tranzytowe do Chin tylko na zaproszenie chińskiej instytucji - jednokrotne lub dwukrotne do 90 dni pobytu (od 1 marca 2012 wymagany oryginał)

Wiza wieloktrotna lub pobyt ponad 90 dni wymagane jest potwierdzenie od władz chińskich na specjalnym druku - oryginał (fax lub kopia nie zawsze jest honorowana).

W przypadku nadesłania dokumentów "na ostatnią chwilę" nie jesteśmy w stanie zagwarantować wykonania usługi.
Wiza ważna 3 miesiące na wjazd.
Okres pobytu zgodnie z deklaracją na wniosku wizowym.
Od 1.10.2008 podróże marynarzy, z książką żeglarską wiza może być potrzebna. Proszę pytać chińskiego agenta. Zalecane ubieganie się o wizę tranzytową w ambasadzie w Warszawie.
Do 14 dni pobytu w Hongkongu wizy nie obowiązują.