CHIN:


Adres ambasady:
ul. Bonifraterska 1; 00-203 Warszawa
tel. 22.8313836
UWAGA ! od 10 maja 2019 akceptowane będą tylko wnioski on-line.

Centrum wizowe czynne 9:00-16:00 (składanie 9:00-15:00 expresy 9:00-11:00)

Strona internetowa:
http://pl.china-embassy.org/



DOKUMENTY do wizy służbowej, turystycznej, tranzytowej dla obywateli z paszportem polskim:
1) 1 formularz wizowy (można wniosek wizowy online Prosze nie drukować z przeglądarki, a otworzyć w Adobe Reader.
UWAGA ! proszę punkty 2.1, 2.2, 2.3 zostawić puste
2.6 - musi być bardzo dokładnie wypełnione
pozostałe pytania muszą być wypełnione, nie może być puste
część 4 podpis zgodny z wzorem z paszportu

2) 2 kolorowe fotografie paszportowe: twarz na wprost, jasne tło, bez nakrycia głowy
3) paszport ważny min 6 miesięcy, 6 stron "wizy" wolnych z czego 2 obok siebie
4) xero paszportu (strona ze zdjęciem)
5) bilet lub rezerwacja tam i z powrotem jako wydruk wydruk z tej www lub z tej www
6) rezerwacja hotelu

DODATKOWE DOKUMENTY do wizy słuzbowej/biznesowej/tranzytowej dla obywateli z paszportem polskim: tak jak do turystycznej punkty 1-5 oraz dodatkowo:

do wizy służbowej 1-2 krotnej:
- list/zaproszenie od firmy chińskiej, organizatora targów, chińskiego kontrahenta wraz z informacją kto pokrywa koszty podróży i pobytu i dokładne daty pobytu w zaproszeniu.

do wizy tranzytowej 1-2 krotnej:
- wizy krajów docelowych lub bilety do Chin i na dalszą podróż
lub
- list/zaproszenie od firmy chińskiej (agenta statku, z książką żeglarską wiza nie zawsze jest potrzebna)

do wizy wielokrotnej ważnej powyżej 3 m-ce do 5 lat lub na pobyt jednorazowy powyżej 90dni:
- zaproszenie potwierdzone przez chińskie władze np. rządu, prowincji lub miasta,

cudzoziemcy: rejestracja pobytu - zaświadczenie o zarejestrowaniu pobytu obywatela UE lub karta czasowego lub stałego pobytu na terenie PL; Każdy może dostać wizę dwukrotną jeśli zaznaczy to na wniosku wizowym i na zaproszeniu będzie taka prośba o wizę.


CENY:
ceny dla obywateli POLSKICH
445 zł - w trybie zwykłym (4-5 dni robocze wg chińskiego kalendarza)
645 zł - w trybie express (odbiór 2-3 dni robocze !)
790 zł - w trybie superexpress (odbiór 1-2 dni robocze !)
=================

UWAGI:
Czas oczekiwania w konsulacie w Warszawie wizy są gotowe: 2-giego dnia roboczego po dniu złożenia (tryb express) lub 3-go dnia roboczego po dniu złożenia (zwykły tryb), UWAGA! konsulat nie pracuje we wtorki i piątki, święta chińskie i te dni nie są robocze

Wizy turystyczne do Chin dwukrotne do 30 dni pobytu bez żadnego problemu na podstawie biletu tam i z powrotem, kto nie ma zagwarantowanego miejsca w samolocie - wizy nie dostanie. Wiza dwukrotna pozwala udać się do Hong-Kongu (w ramach ruchu bezwizowego) i powrót do Chin.

Wizy tzw. służbowe / tranzytowe do Chin tylko na zaproszenie chińskiej instytucji - jednokrotne lub dwukrotne do 90 dni pobytu (od 1 marca 2012 wymagany oryginał)

Wiza wieloktrotna lub pobyt ponad 90 dni wymagane jest potwierdzenie od władz chińskich na specjalnym druku - oryginał (fax lub kopia nie zawsze jest honorowana).

W przypadku nadesłania dokumentów "na ostatnią chwilę" nie jesteśmy w stanie zagwarantować wykonania usługi.
Wiza ważna 3 miesiące na wjazd.
Okres pobytu zgodnie z deklaracją na wniosku wizowym.
Od 1.10.2008 podróże marynarzy, z książką żeglarską wiza może być potrzebna. Proszę pytać chińskiego agenta. Zalecane ubieganie się o wizę tranzytową w ambasadzie w Warszawie.
Do 14 dni pobytu w Hongkongu wizy nie obowiązują.