Procedura wizowa USA wiza turystyczno-biznesowa


Każda osoba musi wykazać konsulowi, że nie ma zamiarów imigracyjnych, a jedynie jej pobyt na terenie USA będzie miał charakter czasowy

Procedura do wizy z agentem wizowym jest następująca:

1. Wypełnić wniosek wizowy DS-160 aby wypełnić potrzebne będzie zdjęcie w formie elektronicznej jpg
2. Proszę napisać wiadomość elektroniczną do agenta wizowego korzystając z FORMULARZA ZGŁOSZENIA
3. Uiścić opłatę wizową za rozpatrzenie wniosku wizowego (sugerowane przekazanie kwoty na opłatę wizową do agenta wizowego, zapłacę tam gdzie trzeba i jak trzeba)  
4. Zgromadzić ważny paszport ważny minimum 6 miesięcy ponad planowany pobyt w USA z jedną wolną stroną wizy Do wizy turystyczno-biznesowej B1/B2 w zasadzie nie potrzebne są żadne dodatkowe dokumenty. W przypadku wyjazdu na szkolenie lub kurs, warto mieć list potwierdzający, ze takie szkolenie czy kurs się w USA odbywa. W przypadku innego celu podróży, warto mieć dokumenty potwierdzające ten cel.

Agent wizowy posiada możliwość umówienia na spotkanie w systemie grupowym, ale musi zgromadzić grupę 5 osób, co nie zawsze sie udaje - ponieważ zdecydowana większośc potrzebujących ma jeszcze ważne wizy USA.

Czas oczekiwania na spotkanie z konsulem trwa ok. 2-4 dni robocze, potem czas na dostarczenie wizy to ok. 5 dni tak więc wiza może być gotowa między 2017-12-24 a 2017-12-29 jeśli po drodze nie ma świąt.

To agent wizowy wyznacza datę rozmowy z konsulem, można umówić się samodzielnie ale każdy kto samodzielnie umówi się na wizytę z konsulem pod numerem infolinii wizowej nie może skorzystać z grupowego spotkania z konsulem oferowanego przez konsula.